121. vuosikerta

Historian poliittinen käyttö näkyy sekä somekeskusteluissa että populaarikulttuurissa

Menneisyyden tarkastelu ei ole historiantutkijoiden yksinoikeus vaan mennyttä käytetään niin paikallisidentiteetin kuin fiktionkin raaka-aineena. Osa historian käytöstä osallistuu ajankohtaisiin poliittisiin kamppailuihin. Sosiaalisen median näennäishistoriakeskusteluissa kiertävät esimerkiksi tulkinnat Suomen muinaisesta suuruuden ajasta ja suositus televisiosarjat kommentoivat uuspopulistisia poliittisia käänteitä. Historian poliittinen käyttö ei ole kuitenkaan vain nykyajan ilmiö.

”Historian poliittinen käyttö kytkee menneisyyden nykyhetkeen: historialla oikeutetaan poliittisia ratkaisuja tai osoitetaan nykypäivän yhteiskunnan epäkohtia. Näin ollen historian poliittinen käyttö itse elää ajassa. Esimerkiksi keskiajan historialla oli selvä poliittinen ulottuvuus 1900-luvun alun Suomessa, mutta se jäi täysin paitsioon toisen maailmansodan jälkeen kokeakseen osittaisen renessanssin 1990-luvulla ”, kommentoi teemanumeron toimittaja Reima Välimäki.

Historiallisen Aikakauskirjan (4/2021) artikkelit tarkastelevat historiantutkimukselle poikkeuksellisesti prosesseja ja ilmiötä, jotka ovat hyvin tuoreita tai vielä käynnissä. Maantieteellisesti numero kattaa Suomen, Venäjän, Unkarin, Puolan, Yhdysvallat sekä yleisesti koko läntisessä kulttuuripiirissä käynnissä olevia keskusteluja.

”Numerossa on esillä niin valtiojohtoinen historian poliittinen käyttö, esimerkkeinä Puola ja Unkari, kuin ruohonjuuritason poliittisia liikkeitä ja verkkoaktivismia. Joskus akateemiset tutkijat osallistuvat historian poliittiseen käyttöön, joskus heidän tuloksiaan kaapataan yllättäviin yhteyksiin”, jatkaa Välimäki.

Teemanumeron historian poliittisesta käytöstä ovat toimittaneet dosentti Reima Välimäki ja FT Heta Aali Turun yliopistosta sekä FT Mila Oiva Tallinnan yliopistosta.

Teemanumeron toimittajia, sen kirjoittajia ja muita suomalaisia historian poliittisen käytön tutkijoita on mahdollista kuulla 13.1.2022 Tiedekulmassa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa, jonka järjestää Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry yhteistyössä Historiallisen Aikakauskirjan kanssa. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös verkkolähetyksenä. Lisätietoja keskustelutilaisuudesta: https://historianswithoutborders.fi/historianpoliittinenkaytto/

Julkaistu kategoriassa:
Avainsanat:

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.