122. vuosikerta

Diktatuurit ruohonjuuritason tarkastelussa

Diktatuurit ja elämä diktatuureissa ovat yksi populaarihistorian kestoaiheista.  Teemaan tartutaan myös Historiallisen Aikakauskirjan tulevassa teemanumerossa, mutta aihetta tarkastellaan uudella tavalla. Hirmuhallitsijoiden sijaan katseet on käännetty tavallisiin ihmisiin.

“Teemanumero edustaa uutta tutkimusta, jossa otetaan laajemmin huomioon eri elämän alueet ja yhteiskunnalliset ryhmät eikä keskitytä vain vallanpitäjien tarkasteluun”, teemanumeron toimittaja FT Pia Koivunen summaa.

Myös aihepiirit poikkeavat totutusta. Perinteisten diktatuurien sijaan artikkeleissa tarkastellaan esimerkiksi routavuosien Suomea ja poikkeustilaan 1970-luvulla julistettua Intiaa.

“Vaikka diktatuureista puhutaan paljon, on hyvä muistaa, että historiassa on paljon useammin vallinnut vaihtoehdoton tila, jossa ihmisten oikeuksia ja selviytymistä on lähes yhtä tehokkaasti rajoitettu”, teemanumeron toinen toimittaja dosentti Marko Tikka muistuttaa.

Sosialistisia järjestelmiä ei toki ole unohdettu, mutta niitäkin tarkastellaan tuoreella otteella kulttuuridiplomatian ja tieteen näkökulmista. Tavoitteena onkin tarjota lukijoille uusia näkökulmia ja ajattelemisen aihetta.

Teemanumeron varsinaisten artikkeleiden lisäksi Historiallisen Aikakauskirjan kakkosnumero tarjoaa lukijoille kaksi diktatuuri-teemaa sivuavaa artikkelia sekä  tuhdin paketin muuta luettavaa.

Heidi Kurvinen

Ihmisten selviytyminen sekä äärimmäisen hyvän ja äärimmäisen pahan suhde saavat ihmiset kiinnostumaan diktatuureista arvelevat Marko Tikka ja Pia Koivunen Tampereen yliopistosta.

Julkaistu kategoriassa:
Avainsanat:

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.