122. vuosikerta

Historiallinen Aikakauskirja kurkkaa kirjastoon myös elokuussa

Historiallinen Aikakauskirja jatkaa elokuussa Historiallinen Aikakauskirja kurkkaa kirjastoon -tilaisuuksien sarjaa. Järjestyksessään toisessa esitelmätilaisuudessa FT Tiina Männistö-Funk Turun yliopistosta luennoi otsikolla Rykelmät: Esineet tekevät historiaa.

Luennossaan Männistö-Funk esittää, että esineiden muodostamien rykelmien avulla on mahdollista päästä kiinni esineiden aktiiviseen rooliin menneisyyden tapahtumissa ja käytännöissä. Tarkastellessaan esineiden historiallista aktiivisuutta Männistö-Funk käyttää esimerkkeinä muun muassa polkupyörää, piironkia, kopiokonetta ja valokuvia. Miten muodostui ja hajosi 1900-luvun alun maaseudun heilastelukulttuuri, jossa pyöräntangolla oli keskeinen rooli? Mihin materiaalisiin muutoksiin liittyy kodin valokuvien historiallinen vaellus piirongin laatikosta television päälle ja siitä edelleen jääkaapin oveen? Miksi kopiokoneilla on niin paljon valtaa elämässämme?

Männistö-Funkin luento pidetään tiistaina 9.8.2016 klo 18.00 alkaen Rikhardinkadun kirjaston kolmannen kerroksen lukusalissa osoitteessa Rikhardinkatu 3, Helsinki. Tilaisuuden avaa ja puhetta johtaa Historiallisen Aikakauskirjan päätoimittaja dosentti Anu Lahtinen. Tilaisuus on kaikille avoin.

Tiina Männistö-Funkin vertaisarvioitu artikkeli menneisyyden materiaalisista rykelmistä on julkaistu Historiallisen Aikakauskirjan teemanumerossa Esineet ja materiaalisuus historiassa.

Heidi Kurvinen

Julkaistu kategoriassa:
Avainsanat:

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.